Blog

Tipy na zlepšení
Tipy na zlepšení

Aby vaše akvarelové malby dosáhly nové úrovně, zde jsou některé osvědčené tipy a triky, které mohou rozšířit vaše umělecké horizonty:

  1. Práce s kvalitními materiály: Investice do kvalitního akvarelového papíru, profesionálních barev a štětců může zásadně ovlivnit výsledný dojem z vaší malby. Kvalitní materiály umožňují lepší manipulaci s barvou a vodou.

  2. Zachování bílého místa na papíru: Jednou z klíčových technik v akvarelu je naučit se zachovat bílé oblasti na vašem papíře neobarvené. To může přidat jas, kontrast a vizuální zájem do vaší práce. Když zapomenete zachovat bílé místa, můžete použít bílou barvu, ale ta kryje jen lehce a nebo gelové pero bílé UM-153 Signo Board cena cca 80 Kč, má vysoké krytí a nenapouští do sebe podkladovou barvu. Linku dělá tak 2mm, já bych brala i tenčí, ale to je vyloženě má potřeba. Jsem dost detailista. 

  3. Experimentujte s texturami: Použití soli, alkoholu, nebo plastového obalu na mokrý akvarel může vytvořit fascinující textury a efekty. Experimentování s různými materiály pro přidávání textur může vašim dílům dodat nový rozměr.

  4. Vrstvení: Akvarel je ideální pro vrstvení tenkých průhledných vrstev barvy, čímž dosáhnete bohatosti a hloubky ve vašich dílech. Trpělivost a postupné aplikování vrstev může přinést ohromující výsledky.

  5. Sucho na mokro a mokro na mokro techniky: Zkoušení různých přístupů, jako je malování mokrými barvami na suchý papír (sucho na mokro) nebo aplikace barvy na již mokrý papír (mokro na mokro), vám umožní objevit nové efekty a styl malby. Atraktivnější je pro mě sucho mokro. Mám tak jednotlivé prvky více pod kontrolou a mohu si pohrát s drobnostmi.

  6. Učení se z přírody: Příroda nabízí nekonečné množství barev, tvarů a vzorů, které mohou sloužit jako inspirace. Skicování nebo fotografování venku vám může pomoci rozšířit vaše umělecké vnímání a přinést do vašich akvarelů nové nápady.

  7. Pravidelná praxe: Jako u každé dovednosti, i zlepšování v akvarelové malbě vyžaduje pravidelnou praxi. Vyzkoušejte různé techniky, sledujte tutoriály, čtěte knihy o akvarelu a nebojte se experimentovat.

  8. Inspirace od ostatních umělců: Prohlížení akvarelových děl jiných umělců může být skvělou inspirací. Sledujte umělce na sociálních sítích, navštivte galerie nebo se účastněte workshopů, abyste rozšířili své umělecké chápání a našli nové motivy pro svou práci.

Pamatujte, že každý umělec má svou jedinečnou cestu a styl. Důležité je najít radost v procesu malování a neustále objevovat nové možnosti, jak vyjádřit svou kreativitu prostřednictvím akvarelu.

 
Číst článek
Jaký zvolit štětec
Jaký zvolit štětec

Věčná debata mezi přírodními a syntetickými materiály pro výrobu štětců připomíná starý spor mezi tradicí a inovací. Každý malíř, ať už nováček či zkušený umělec, si klade otázku: Který materiál mi nejlépe vyhovuje pro moje akvarelové malby? Přírodní štětce, s jejich dlouhou historií a osvědčenou kvalitou, či syntetické štětce, které představují moderní technologie a inovativní přístup?

Přírodní štětce: Odkaz tradice

Přírodní štětce jsou vyrobeny z vláken zvířecí srsti, jako jsou sobol, kuny, veverky, nebo prasečí štětiny. Tato vlákna mají unikátní vlastnost – schopnost absorbovat a uvolňovat vodu a pigment s neuvěřitelnou precizností. 

Výhoda přírodních štětců spočívá v jejich trvanlivosti a schopnosti zachovávat tvar po mnoho let používání, pokud jsou správně udržované. Nicméně, jejich cena může být pro mnoho umělců odrazující a etické otázky ohledně získávání zvířecích vláken vedou některé umělce k hledání alternativ.

 

Výhody:

  • Vysoká absorpční schopnost
  • Schopnost zachovávat tvar
  • Dlouhá životnost při správné péči

Nevýhody:

  • Vyšší cena
  • Etické otázky spojené se získáváním zvířecích vláken

Syntetické štětce: Vlna inovace

Na druhé straně stojí syntetické štětce, které jsou vyrobeny z umělých materiálů, jako jsou nylon nebo polyester. Tito nováčci v aréně uměleckých potřeb jsou jako mladí rebelové, kteří přicházejí s novými ideami a technologiemi, aby změnili status quo. Syntetické štětce nabízí vynikající pružnost, odolnost a schopnost udržet ostrý tvar, což je činí ideálními pro detailní práci.

Jednou z největších výhod syntetických štětců je jejich cena, která je obvykle nižší než cena štětců přírodních. To umožňuje začínajícím umělcům experimentovat bez obav z velkých finančních investic. Navíc, volba syntetických štětců je často považována za eticky odpovědnější volbu, což je důležité pro umělce, kteří dávají přednost produktům šetrným k životnímu prostředí a zvířatům.

 

Výhody:

  • Nižší cena
  • Eticky odpovědnější volba
  • Vysoká odolnost a pružnost

Nevýhody:

  • Méně schopnosti absorbovat vodu, což může ovlivnit malířské techniky
  • Může chybět "tradiční pocit" při malování

Porovnání v praxi: Voda a barva

Když už mluvíme o akvarelu, je důležité si uvědomit, jak se různé typy štětců chovají v kontaktu s vodou a barvou. Přírodní štětce mají tendenci absorbovat větší množství vody, což umožňuje umělci pracovat s delšími tahy a vytvářet plynulé přechody barev. 

Syntetické štětce, ačkoliv mohou být mírně omezenější ve schopnosti absorbovat a uvolňovat vodu, nabízí vyšší kontrolu a přesnost. To je obzvláště užitečné při malování detailů nebo při použití technik, kde je potřeba ostré definice.

Co používám já? 

Nejvíce vytěžované štětce na akvarelovou malbu jsou u mě štětec s přírodními chloupky Roubloff č.7  Cena 580 Kč a č.4 Cena 300 Kč (squirrel) maluji s nimi hlavně květinové vzory. Detaily pak doladím štětcem značky da Vinci č. 2 . syntetika. Má perfektní špičku a je spíše tuhý, takže se mi nekroutí a drží tvar. Cena 61 Kč. 

Číst článek
3 položek celkem